Hypnotherapie
“Alles wat je aandacht geeft, groeit”

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is.

Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.
Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel  ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat klinische hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode; het is meestal doelgericht en sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. Hypnose is zeer effectief bij het behandelen van pijnklachten, tinnitus, angst en stress en slechte gewoonten zoals bv roken.

Hypnotische trance

Hypnotische trance is een geestesgesteldheid, zoals lachen, huilen, angst en boosheid dit ook zijn. Elke geestesgesteldheid heeft ook zo zijn eigen diepten. Soms zijn de diepten afhankelijk van het moment, soms van de persoon. Een heel lichte trance kun je ervaren doordat een gevoel van ontspanning opgeroepen wordt. Wanneer je dan ook het gevoel gaat krijgen dat je “meegaat” in het verhaal wat  door de therapeut wordt voorgesteld, verandert de hele lichte trance al in een wat diepere trance. Je volgt de instructies dan gemakkelijk, zonder dat je daar eerst over gaat nadenken.

In het middenstadium kun je een gevoel krijgen dat je suggesties opvolgt die bij je normale waakbewustzijn niet zomaar spontaan op zouden kunnen treden. Zo ergens tussen een lichte en middentrance in kan het zijn dat je kaken wattig gaan aanvoelen of je lichaam ineens zwaarder aanvoelt. Toch blijf je je bewust van je omgeving. Het kan tenslotte voorkomen dat je je stukjes van de sessie na afloop niet meer precies kunt herinneren. Maar dat weet je pas als je daarnaar gevraagd wordt, want je kunt je niet herinneren wat je niet weet. Doorgaans hebben de meeste mensen het gevoel dat ze alles nog waarnemen en gewoon zouden kunnen opstaan als ze dat zouden willen.

Wanneer je dieper in trance komt, verandert vaak het gewaarzijn van de omgeving. De omgeving doet niet meer zo ter zake. Je volgt niet alleen de suggesties van de therapeut op, maar je lichaam en geest zijn ook in staat bijzondere dingen te laten gebeuren die normaal gesproken niet zouden voorkomen.

Hypnose is dus helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’, wat ‘slaap’ betekent. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal.

Wat hypnose niet is

Hypnose roept vaak associaties op van een toneelhypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun wil verliezen. Dit is onjuist.
Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zijn geest te ontspannen en zich zo beter te voelen en te kunnen denken.

 

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903