Training Mindful Werken

In acht stappen je werkdruk de baas


shutterstock_65621875
Gezond werk is werken zonder stress. Naast praktische handvatten zoals controle op ongezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de attitude en levenshouding van de werknemer.

Uit onderzoek blijkt dat het beoefenen van mindfulness een positief effect heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en relaties op het werk. Mensen die mindful zijn hebben minder last van negatieve gedachtepatronen, herkennen stressreacties eerder en doen er dan ook wat aan. Zij ervaren contacten met collega’s meer positief en communiceren gemakkelijker, zijn creatiever, voelen zich zelfbewuster en vitaler en presteren beter. Mindfulness bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Een mindfulnesstraining is daarom een logisch onderdeel van een eigentijds HR beleid. Mindfulness verenigt oosters inzicht met westerse psychologische methoden en is gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Voor wie is deze training bedoeld?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor werknemers en managers in organisaties en gebaseerd op de basis mindfulnesstraining van Dr. Jon Kabat-Zinn (MBSR) en Mark Williams (MBCT): een achtweekse training met wekelijkse bijeenkomsten en oefeningen. Er is veel aandacht voor theorie, praktijk en oefening. In de training Mindful Werken wordt speciaal aandacht besteed hoe je mindfulness op je werk kunt integreren.

Mindfulness is bij uitstek iets wat je met behulp van een trainer en in een groep leert. In een groep leer je van de ervaringen van andere deelnemers en de trainer kan je feedback geven op de oefeningen of als je problemen tegenkomt. Je leert stapsgewijs zowel je veerkracht te versterken als je open mind te ontwikkelen, en van week tot week krijg je een aantal praktische oefeningen mee, waarmee je thuis aan de slag kunt.

Het andere deel van de wekelijkse oefeningen bestaat uit kleine oefeningen die je op je werk kunt doen. Daarmee bouw je mentale fitheidsmomenten in in je dag. 

Globaal programma

Week 1 – Een frisse blik op routine: de automatische piloot
Week 2 – Kijken naar je reacties, omgaan met moeilijkheden
Week 3 – Opmerkzame communicatie op het werk
Week 4 – Veerkracht ontwikkelen: Doen versus Zijn
Week 5 – Bewust reageren, de kracht van acceptatie
Week 6 – Je mindset veranderen: gedachten zijn geen feiten
Week 7 – Opmerkzaam werken met lastige mensen en emoties; energiebeheer
Week 8 – Opmerkzaam omgaan met veranderingen

In de training wordt gebruikt gemaakt van een werkmap, een lesboek en meditatieoefeningen (downloads). 

Meer weten over de training Mindful Werken in jullie organisatie?

Maak dan een afspraak voor een informatief kennismakingsgesprek.

Voordelen van mindfulness voor uw bedrijf of organisatie

– Opgewekte en meer betrokken werknemers. Een opmerkzaam bedrijf is zich van zijn mensen bewust, baseert zich op gezonde ethische en praktisch uitvoerbare waarden en probeert een positief verschil voor de wereld te maken.

– Meer creativiteit en mentale veerkracht van uw werknemers. Een creatief brein is open, flexibel, vol aandacht en niet gestrest. 

– Verbeterde relaties op de werkvloer en verbeterde communicatievaardigheden zoals luisteren, contact maken en openstaan voor de gezichtspunten collega’s

– Verscherpte aandacht en helderheid, waardoor er meer focus is op wat werkelijk belangrijk is

– Grotere productiviteit. Mindfulness verbetert de concentratie, waardoor de productiviteit toeneemt.

– Verbeterde besluitvorming. Goede beslissingen leiden tot betere mogelijkheden om te groeien, meer omzet en een betere kwaliteit van producten.

– Opmerkzaam leiderschap. Een opmerkzame leider heeft zowel oog voor reflectie als voor actie. In plaats van automatisch op alledaagse problemen te reageren, zorgen opmerkzame leiders ervoor dat zij bewust de juiste beslissing nemen, verstandig en met compassie

Meer informatie: training-mindful-werken

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903