Basiscursus Mindfulness MBCT

Een effectieve methode bij angst, pijn en stress

De basiscursus Mindfulness MBCT is gebaseerd op de grondprincipes vanuit het Boeddhisme, Yoga en positieve gedragstherapie (mindset). Eenvoudig gezegd: het is een cursus in oplettendheid: je bewust zijn van elk moment, van het Hier en Nu. Oplettendheid wordt ontwikkeld  door doelbewust aandacht te schenken aan dingen waar wij gewoonlijk niet bij stilstaan. De cursus is een systematische aanpak om stress te verminderen en een nieuwe manier van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijke vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.

shutterstock_169045781 (1)Er bestaan geen geneesmiddelen die je immuun maken voor stress en pijn, of die op magische wijze je levens- problemen oplossen en genezing stimuleren. Je zult je bewust moeten inspannen om heling en innerlijke vrede te bereiken. Dit betekent dat je moet leren omgaan met de stress en de fysieke en/of emotionele pijn die jouw lijden veroorzaken.

De stress in ons leven is tegenwoordig zo groot en zo verraderlijk, dat steeds meer mensen doelbewust besluiten deze stress beter te begrijpen en onder controle te krijgen. Vaak laten wij ons meeslepen door de drama’s van alledag. Het thema controle is essentieel voor de aanpak van problemen en stress. Ons vermogen om onze omstandigheden te beïnvloeden hangt in grote mate af van hoe we tegen dingen aankijken. Hoe we tegen dingen aankijken beïnvloedt hoeveel energie we hebben om dingen te doen en waar wij onze energie op willen richten.

Wat leer je in deze cursus?

– je leert oplettendheid betrachten en stil te staan in het moment 
– je leert oordeelloos naar jouw eigen proces kijken
je (h)erkent je fysieke en emotionele pijn en leert ermee te leven
– je leert de kracht van je ademhaling kennen: jouw bondgenoot bij het
  helingsproces
– je leert afstand te nemen van de “geruchtenmachine” in je hoofd
– je oefent jezelf in geduld betrachten en het vergroten van je zelfvertrouwen
– je leert de grenzen van jouw eigen lichaam kennen en te accepteren
– je leert door middel van meditatieoefeningen aanwezig te zijn in het Hier en Nu
– je leert omgaan met de drama’s van alledag zodat je er niet meer door wordt meegesleurd en ze jouw leven bepalen

Studio MindfulnessIMG_4979bew-midLesopbouw

De basiscursus Mindfulness is gebaseerd op het programma Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) ontwikkeld door Dr. Mark Williams en Danny Penman, op basis van de inzichten van Jon Kabat-Zinn. De cursus bestaat uit acht opeenvolgende wekelijkse bijeenkomsten van ca. 2,5 uur. In het eerste uur wordt aandacht besteed aan de theorie, reflectie op de oefeningen en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Het tweede uur is gericht op diverse vormen van meditatie, ademhaling en ontspanning. Na de les is een kort nagesprek met een kopje thee.

Wat is het effect

Na de cursus heb je geleerd om doeltreffender en effectiever met stress en pijn om te gaan. Je hebt jouw innerlijke hulpbronnen ontdekt die je helpen bij jouw proces van zelfontplooiing en heling. Je hebt jezelf leren kennen en je ervaart een groter gevoel van welbevinden en gezondheid.

Alle begin is moeilijk: pianospelen leer je ook niet in éé dag. Het vraagt om toewijding, concentratie, doorzettingsvermogen en veel oefening. Belangrijk is dat je er dagelijks mee bezig bent en voelt en ervaart wat het met je doet. De geest rent immers overal achteraan en is heel goed in het bedenken van allerlei afleidingsmanoeuvres of vluchtwegen. Geen van beide komen echter uit wijsheid voort.

Het einde van de cursus is in feite pas het begin van jouw nieuwe manier van leven. Je hebt handvatten gekregen om anders om te gaan met stress en pijn en om bewustzijn in je leven te integreren. Deze reis duurt je hele leven!

Cursusdata en tarieven 2020

De Basiscursussen Mindfulness starten op:

woensdagavond 4 maart 2020
donderdagochtend 5 maart 2020

woensdagavond 9 september 2020
donderdagochtend 10 september 2020

Lestijdenacht opeenvolgende wekelijkse lessen op woensdag of donderdag

Ochtendgroepen van 10.00 uur tot ca.12.00 uur
Avondgroepen van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur

minimaal 3 tot maximaal 6 deelnemers per groep

De kosten per cursus bedragen:

Particulier tarief:  € 312,00 inclusief lesmateriaal
Werkgeverstarief: € 365,00 exclusief 21% BTW, inclusief lesmateriaal

Cursus individueel : € 86,00 per les, inclusief lesmateriaal (8 lessen van 1 tot 1,5 uur)

Het lesmateriaal bestaat uit een werkmap en het boek “Mindfulness” van Mark Williams en Danny Penman. Het lesmateriaal is bij de prijs inbegrepen.  

Download hier de Folder Mindfulness

Inschrijfformulier Mindfulness 2020

Ik ben aangesloten bij de Vereniging voor Mindfulness (VVM)

Meer lezen

Lees het Artikel-Mindfulness, gepubliceerd in Happinez januari 2014
Kurma ontdekt het geluk, overgenomen uit “De 7 geheimen van Kurma de Schildpad”, door Aljoscha Schwarz en Ronald Schweppe (uitg. Altamira, Haarlem)
Artikel Helende werking vd Geest, gepubliceerd in Psychologie Magazine februari 2015

 

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903