Mindfulness bij kanker

Leer stap voor stap omgaan met je behandeling en krijg je leven terug

shutterstock_103215122Kanker is een diagnose die voor iedereen heel confronterend is, of het nu jezelf betreft of iemand van wie je houdt. De illusie dat het leven maakbaar is en dat je ziekte en dood kunt voorkomen, ligt aan diggelen. Als je kanker hebt, is het heel begrijpelijk om gevoelens van schuld te hebben, van verdriet, eenzaamheid, schok en onzekerheid. In deze moeilijke tijd kan Mindfulness helpen om met de ziekte, de behandeling, de implicaties voor de rest van je leven of een naderende afscheid van het leven om te gaan.
Mindfulness biedt je geen genezing voor je ziekte. Maar het is wel mogelijk dat Mindfulness je leven enorm verrijkt, je helpt omgaan met symptomen en bijwerkingen, en de kwaliteit van je leven verbetert.

De basis van deze cursus is de 8-weekse MBSR training, zoals die is ontwikkeld door de Amerikaanse specialist Jon Kabat-Zinn. De door Kabat-Zinn ontworpen training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is inmiddels een gerespecteerde en wetenschappelijk onderbouwde behandelwijze geworden bij stress, angst en pijn.  Een belangrijk aspect van Mindfulness is de benaderingswijze van pijn en ziekte, waarmee we het vermogen ontwikkelen om gewaar te kunnen zijn van wat we op dat moment ervaren. Dit vermogen om met milde aandacht aanwezig te zijn bij datgene wat we als moeilijk ervaren, blijkt op allerlei manieren innerlijke ruimte te geven. Het begrip ‘compassie’ wordt ook steeds vaker genoemd als een onmisbare kwaliteit in ons leven. Compassie vraagt om mildheid, om mededogen zonder oordeel. Compassie is voor de geest als onze adem voor het lichaam.

Wat leer je in deze cursus?

Deze cursus is geheel gericht op kankerpatiënten. De cursus is bedoeld voor zowel  diegenen die pas geconfronteerd zijn  met de diagnose als voor patiënten die inmiddels langer worstelen met deze nare ziekte. Ook personen die inmiddels genezen zijn verklaard kunnen deelnemen, omdat angst voor terugkeer van de ziekte vaak onderhuids blijft doorsluimeren. Door deze training leer je beter omgaan met de gevolgen van je ziekte, leer je je angstgevoelens hanteren en heb je minder last van vermoeidheid, stress, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

– Je doorbreekt een patroon (de z.g. “automatische piloot”)
– Je leert gedachten en emoties toe te laten in plaats van weg te drukken of te vermijden
– Je leert je te ontspannen, zodat je meer rust ervaart
– Je zit minder “in je hoofd”, waardoor je minder piekert
– Je ondersteunt je immuunfuncties, waardoor je structureel werkt aan jouw herstel

Lesopbouw

De cursus bestaat uit acht opeenvolgende wekelijkse bijeenkomsten van ca. 2,5 uur. In het eerste uur wordt aandacht besteed aan het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, reflectie op de oefeningen en de theorie. Het tweede uur is gericht op diverse vormen van meditatie, ademhaling en ontspanning. Na de les is een kort nagesprek met een kopje thee. Er wordt gewerkt in kleine groepen van 3 tot maximaal 6 personen, zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Cursusdata en tarieven

De groepscursus Mindfulness bij kanker wordt bij voldoende deelname gehouden op vrijdagochtend van 10.00 tot ca.12.00 uur. De kosten bedragen € 315,00 inclusief lesmateriaal (lesboek en werkmap).
Het is uiteraard ook mogelijk om de cursus op individuele basis te volgen (8 lessen van 1 tot 1,5 uur). De kosten hiervoor bedragen € 82,00 per les inclusief lesmateriaal.

Download hier de Folder Mindfulness

Inschrijfformulier Mindfulness 2018

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903