Training Mindfulness (MBCT) voor professionals

Een praktische 4-daagse training voor zorgprofessionals in de klinische praktijk, voor de begeleiding van cliënten met behulp van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

Mindfulness staat tegenwoordig veel in de belangstelling. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cliënten met pijn, angst en stress veel baat hebben bij Mindfulness. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is ontwikkeld door Mark Williams, hoogleraar klinische psychologie aan Oxford University en een internationale autoriteit op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness. MBCT combineert als het ware `the best of both worlds` – moderne westerse psychologische inzichten worden ingebed in de oosterse boeddhistische filosofie. Lichaam en geest zijn een holistisch geheel, en werken dus ook nauw met elkaar samen. In deze training leer je hiermee te werken en ook je cliënten te begeleiden met mindfulness meditaties, ademhaling en fysieke ontspanningsoefeningen. De samenhang tussen lichamelijke reacties, emoties en gedachten worden onder de loep genomen, en er wordt aandacht besteed aan hypnotisch taalgebruik om je cliënten te begeleiden. De opzet van de 8-weekse training wordt behandeld en geoefend alsook de diverse toepassingsmogelijkheden voor behandeling met MBCT, zoals bij stress, depressie en angst. Ook de toepassingsmogelijkheden van Mindfulness voor mensen met autisme, ADHD, borderline en hooggevoeligheid (HSP) komen uitgebreid aan bod. Naast handvatten voor de begeleiding van cliënten, biedt deze training ook veel inzichten voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

De training bestaat uit 8 dagdelen, van elk ca. 3 uur. De volgende onderwerpen worden behandeld:

Introductie Mindfulness MBCT
Je houding als trainer
Mindfulness in de therapeutische relatie
Open aandacht en bewustzijn ontwikkelen
Opbouw van de 8-weekse MBCT training
Lichaam en ademhaling
Doen versus Zijn
Op de golf van emoties surfen
Gedachten zijn geen feiten
Liefdevolle vriendelijkheid & compassie
De kracht van acceptatie
MBCT bij verslaving, angst en depressie
MBCT bij ADHD, borderline en autisme

Mindfulness leer je niet “uit een boekje” – het is belangrijk dat jij als hulpverlener ook hebt ervaren wat Mindfulness met je doet. In deze training wordt samen geoefend en gemediteerd, en worden opdrachten en oefeningen meegegeven, die je thuis kunt doen. Vanwege de persoonlijke aard van deze training is de maximale groepsgrootte 6 personen.

Trainingsdata:
vrijdag 8 mei 2020
zaterdag 9 mei 2020
vrijdag 29 mei 2020
vrijdag 12 juni 2020

Kosten: € 690,00 inclusief lunch, koffie, thee en lesmateriaal (boek en werkmap).
Locatie: praktijk Reflecta, Mierlo

Het lesmateriaal bestaat uit een werkmap en het boek “Mindfulness in de klinische praktijk” van Susan M. Pollak, Thomas Pedulla en Ronald D. Siegel.

Inschrijfformulier MBCT voor professionals 2020

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903