Verslaving

Veel mensen raken in hun leven wel eens verslaafd aan iets of iemand: roken, alcohol of eten zijn veelvoorkomende verslavingen. Maar ook medicijnen, kalmeringstabletten, seks, gokken, gamen of zelfs relaties kunnen zeer verslavend zijn. Verslaving betekent dat jij je afhankelijk hebt gemaakt van een middel, met de illusie dat je dan iets anders kunt bereiken.


shutterstock_157116989Bijvoorbeeld: jezelf “fijn voelen” heb je “verdiend” door jouw harde werken en dat fijne gevoel probeer je te verkrijgen met alcohol of roken. Maar natuurlijk kun je ook leren, om je fijn te voelen zonder dat je hiervoor een glas wijn of een sigaret nodig hebt. Het is in feite een drogreden, een excuus, die geen hout snijdt. Want als jij jezelf werkelijk fijn wilt voelen, kun je ook kiezen voor een wandeling in het bos of uitwaaien op het strand. Hoe komt het dat jij bent geloven, dat jij een glas wijn, een sigaret of iets anders nodig hebt om je fijn te voelen? Waar is dit ontstaan? Welk negatieve geloof over jezelf ligt hieraan ten grondslag?

De cirkel doorbreken

Niemand wordt geboren met een negatief geloof over zichzelf. Maar als afwijzing van gedrag leidt tot afwijzing van jezelf, en je het gevoel krijgt dat jij er niet mag zijn, dat je er niet toe doet, dat jij niet goed genoeg bent, dat je een ‘loser’ bent of mislukt, heb je een negatief geloof over jezelf ontwikkeld. Dat is in feite de kern van jouw verslavingsillusie: om dit nare gevoel niet te hoeven voelen, grijp je naar je sigaret, je stopt je gevoel weg door te gaan eten, of je grijpt naar de fles of andere middelen.

Ieder mens herkent dit wel in meer of mindere mate. Maar als het je in de weg gaat zitten in jouw maatschappelijke functioneren, of je gezondheid of je relaties staan op het spel: dan is het tijd om er iets aan te doen.
Gemiddeld zijn 12 tot 15 sessies van ca. 1,5 uur voldoende om het verslavingsgedrag om te buigen naar ander positief gedrag. We onderzoeken jouw negatieve zelfbeeld en jouw negatieve geloof,  we kijken wat jij graag daarvoor in de plaats wilt en wat je nodig hebt om dat te kunnen verwezenlijken. We gaan op zoek naar eventuele wortels in het verleden en/of (familie)patronen, waardoor jouw negatieve geloof over jezelf is ontstaan. Je leert kijken naar jouw situatie vanuit een ander perspectief, zodat je het negatieve oordeel over jezelf kunt transformeren en meer open staat voor positieve ervaringen.
Je leert om “in het nu” te leven en jezelf te ontspannen op een positieve en natuurlijke manier. 

N.B.: Bij diepgewortelde en/of levensbedreigende verslavingsproblematiek verwijs ik door naar de huisarts en/of een daarvoor gespecialiseerde deskundige.

Meer lezen over verslaving:
De verslaving voorbij, Jan Geurtz
De opluchting, Jan Geurtz
Slaaf van het onbewuste, Reinout Wiers

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903