Rouw en Verlies

Elke dag worden mensen geconfronteerd met de dood van een dierbare. Zo’n verlies is één van de meest ingrijpende en verdrietige gebeurtenissen in een mensenleven. Van het ene op het andere moment is de naaste definitief weg. Dat afscheid verandert het leven voor altijd, ook wanneer het niet onverwacht kwam. Nabestaanden, zoals de partner, de ouders of de kinderen, worden vaak niet alleen overweldigd door verdriet, maar ook door gevoelens van verbijstering, ongeloof of woede. Rouw is een normale reactie op het verlies van een dierbare.

shutterstock_149246207

Tijdens het rouwproces verwerk je geleidelijk de pijn van het verlies. Je neemt afscheid en accepteert langzamerhand de definitieve afwezigheid van jouw geliefde persoon. Je probeert je aan te passen aan de ontstane leegte. Normaliter wordt dit verdriet na verloop van tijd steeds minder. Op een gegeven moment merk je dat je met een glimlach op je gezicht kunt terugdenken aan jouw dierbare persoon.

Het komt echter geregeld voor dat mensen problemen hebben met het verwerken van het verlies. Je kunt het verlies niet accepteren en je hebt last van woede, schuldgevoel of somberheid. Je bent niet in staat om het leven weer op te pakken. Wanneer deze problemen zes maanden na het overlijden van een dierbare nog steeds aanwezig zijn, wordt ook wel gesproken van gecompliceerde rouw. Bij gecompliceerde rouw belemmeren de klachten iemand in zijn sociale of beroepsmatige functioneren. Hierbij kunnen de volgende (verwerkings) klachten ontstaan:

– verwarring over je eigen rol in het leven
– het gevoel hebben dat je deel van jezelf bent kwijtgeraakt
– moeite hebben om het verlies te accepteren
– vermijden van zaken die jou herinneren aan het verlies
– niet meer in staat zijn om anderen te vertrouwen
– verbitterd zijn of woede voelen naar aanleiding van het verlies
– moeite om door te gaan met je eigen leven
– gevoelloosheid sinds het verlies
– het gevoel hebben dat jet leven geen zin meer heeft of gevoelens van leegheid ervaren
– verward of geschokt zijn door het verlies

Hulp bij rouwverwerking

Als je merkt dat jij blijft “hangen” in je verdriet, dat mensen om je heen jou niet meer begrijpen of vinden dat je nu “klaar moet zijn” met verdrietig zijn en rouwen, belemmert je dat in jouw verwerkingsproces. Je mist vaak aansluiting bij de mensen om je heen en voelt je eenzaam in jouw verdriet.

In een aantal sessies gaan wij kijken naar de diepere bron van het verdriet en help ik je om het verlies te kunnen accepteren zodat je weer verder kunt met jouw leven.

Meer lezen over Verlies

Het terugroepen van je ziel, een interview met rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903