Relatieproblemen

Van alle tweehonderd huwelijken die er dagelijks worden gesloten, eindigt één op de drie in een echtscheiding. Dat percentage zou een stuk lager kunnen zijn, als je in een eerder stadium naar elkaar leert luisteren , beter leert communiceren en meer openstaat voor de ander en weet wat voor jullie belangrijk is. De manier waarop iemand ruzie maakt met de ander zegt ook veel over de relatie.

shutterstock_138954977Het probleem waar veel mensen mee kampen is dat ze géén ruzie (meer) maken en conflictmijdend gedrag vertonen, om de “lieve vrede” te bewaren. Irritaties worden opgestapeld tot het moment waarop ze eruit knallen en je niet meer kunt openstaan en luisteren naar je partner. Minachting, gebrek aan vertrouwen, onbegrip, kritiek, koppigheid en geslotenheid zijn  dan de grootste boosdoeners. Daarom is het zo belangrijk om te begrijpen welk gedrag de relatie ondermijnt en hoe je daaraan kunt werken.

Samen werken aan de relatie

In het intakegesprek, waarbij in principe beide partners aanwezig zijn, bekijken we samen wat voor elk afzonderlijk de hulpvraag is. Daarna bepalen we gezamenlijk of relatietherapie zinvol is. Tijdens de therapie worden de  onderliggende patronen inzichtelijk gemaakt en geef ik handvatten en huiswerkopdrachten mee voor het verbeteren van de onderlinge communicatie en het herstellen van de emotionele verbinding. Daarbij is het ook mogelijk dat er individuele sessies worden ingepland. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in je eigen emoties, gedragspatronen en overtuigingen, zodat jullie daarna stap voor stap weer de verbinding, veiligheid en het vertrouwen in elkaar hervinden en opbouwen. In de therapie wordt gewerkt volgens de principes en inzichten van EFT (Emotionally Focused Therapy) van Sue Johnson

Het kan natuurlijk ook zijn dat, ondanks alle inspanningen, de relatie toch niet meer te redden valt omdat de liefde is verdwenen. Dan is het fijn om te weten dat je er alles aan gedaan hebt  en het inzicht hebt verkregen hoe jezelf in elkaar zit en welke reactie dit oproept, zodat je de relatie op een respectvolle manier kunt afsluiten.

Je kunt ook individueel aan je relatieproblemen werken, als je partner toch niet mee wil komen. Ook bij een eventuele scheiding is het mogelijk dat er gevoelens zijn van woede, pijn, onmacht, schuldgevoel, verdriet, enzovoort. De therapie heeft dan de bedoeling om betekenis te geven aan deze belangrijke fase in je leven, te leren omgaan met deze gevoelens en om ervan te leren voor een volgende relatie.

Wanneer is relatietherapie een goed idee?

– als de liefde verdwenen lijkt
– als er veel ruzie is, en jullie elkaar niet meer begrijpen
– als er sprake is van ontrouw in de relatie (vreemdgaan)
– als jullie langs elkaar heen leven
– als je bang bent voor je partner
– als er sprake is van seksuele problemen
– bij ernstige conflicten, het b.v. over de opvoeding

Meer lezen over relaties

Passend Geven Interview met Gezinstherapeute Elsemarie van den Eerenbeemd (verschenen in Counselling Magazine)

Liefde is een werkwoord,  Alfons Vansteenwegen
Houd me vast, Sue Johnson
Weg van liefde, Alain de Botton

Christine Beenhakker
KvK : 171 617 60
BTW identificatienummer: NL001164973B46
Tel : +31 (0)646 216 903